Поради початківцям програмістам мікроконтролерів

news image

Мікросхеми, призначені для для управління електропристроями або, іншими словами, міні версії простих комп’ютерів, здатні виконувати прості завдання, називаються мікроконтролерами. Для того, щоб ці пристрої добре функціонували і справлялися з певними завданнями необхідно їх запрограмувати, записавши в них програму або програмний код.

Якщо ви початківець електронник, то ви напевно не знаєте як правильно програмувати мікроконтролери, що для цього потрібно, які програми і обладнання для цього знадобляться і де взяти потрібну техніку. Про це ми і розповімо вам в цій статті.

Як програмуються мікроконтролери?

Перш за все новачкам в сфері програмування МК необхідно зібрати базовий набір для освоєння пристрою. Для цього потрібно дізнатися, які мікроконтролери існують і в чому полягають апаратні відмінності різних мікроконтролерів.

Потім, щоб програмувати мікроконтролери насамперед потрібно визначити кінцеву мету програми, яку ви збираєтеся написати. Коли ви вже чітко вирішили які функції повинен виконувати контролер, то складіть алгоритм функціонування програми. Він дозволить вам правильно організувати процес написання коду, а також скоротити час, який ви будете витрачати на розробку складних опцій.

Наступний етап для того, щоб програмувати мікроконтролери – безпосереднє складання коду. Існує дві мови програмування мікроконтролерів:

  • Сі – вважається мовою високого рівня, оскільки дозволяє за короткий час написати навіть найскладніші програми.
  • Асемблер – це скоріше набір інструкцій, ніж інструментів. Вважається мовою низького рівня.

Коли ваш Сішний код написаний, вам необхідно його відкомпілювати, оскільки мікроконтролер розуміє команди виключно в двійковій системі, що складається з одиниць і нулів. Зробити це можна за допомогою спеціальної програми під назвою “компілятор”.

Як далі програмуються мікроконтролери? Перетворивши код програми, вам необхідно записати його в пам’ять приладу або, простіше кажучи, прошити МК. У цій справі вам знадобитися програматор.

Коли ви вже виконали всі вищеописані пункти, варто перевірити чи зуміли ви правильно програмувати мікроконтролери. Для цього вам необхідно протестувати їх на реальній електротехніці або, як кажуть бувалі електронщики “на залізі”.

Сподіваємося, що наша стаття була для вас корисною і вам вдалося програмувати мікроконтролери!

Автор:

Поділитися:

кнопка зв'язку