Реалізація проекту модернізації АСК ТП очисних споруд та АСК мембранною сепарацією на ПрАТ " Компанія Ензим"

news image

Автоматизація промисловості та інші інжинірингові послуги, це не тільки про підвищення ефективності виробничих процесів, збільшення обсягів виробництва, розширення потужностей, економічну вигоду, це також про екологічну свідомість бізнесу, створення та вдосконалення екологічно безпечних систем виробництва. І це надзвичайно важливо, це інвестиція в майбутнє, це оптимізація використання природних ресурсів, зменшення ризиків для здоров’я людей та довкілля. В нашому арсеналі є багато систем, які допомагають удосконалити та створити екологічно продумані системи виробництва, скоротити негативний вплив промисловості на довкілля та оптимізувати використання природних ресурсів. І тут хотіли б поділитись досвідом реалізації подібного проекту на  ПрАТ «Компанія Ензим» - одну з компаній, яка постійно інвестує у створення екологічно ефективних систем для своїх потужностей .

 

ПрАТ «Компанія Ензим» - це масштабне українське підприємство, яке є безперечним лідером на вітчизняному ринку дріжджового продукту та експортує близько 45% продукції в 23 країни Європи, Азії та Африки. Головними принципами компанії є висока якість, стабільність, сучасне виробництво, гарантований супровід продукту та забезпечення максимальної екологічної безпеки довкілля. Так, ще в 2003 році на підприємстві розпочалась реалізація масштабного екологічного проекту, в який вже інвестовано приблизно 13 млн. євро. Вивчаючи іноземний досвід та передові технології, «Компанія Ензим» першою в Західній Україні побудувала власні очисні споруди та установку, яка виробляє газ зі стічних вод підприємства.

 

Біогазова установка має замкнутий виробничий цикл, є безвідходною і безпечною для навколишнього середовища. Технологічний процес передбачає кілька стадій очищення стічних вод і базується на застосуванні біологічної (анаеробної та аеробної) очистки. Отриманий внаслідок такої очистки біогаз використовується для виробництва пари, яка йде на потреби підприємства. Мул, який утворюється, періодично відбирається і служить добривом для сільськогосподарського виробництва. Але найголовнішим результатом є те, що запуск біогазової установки у комплексі з очисними спорудами дозволив компанії практично повністю відмовитись від природного газу, і тим самим зберегти невідновлювальні природні ресурси.

Вибір способу утилізації відходів зробили на користь біогазової установки, яка хоч і є значно дорожчою за альтернативну випарювальну, але має кращі екологічні та енергоефективні показники. Станом на сьогодні її продуктивність складає 620 м3/год. при проектній 900 м3/год. Це означає, що за внаслідок генерації біогазу підприємство економить 3,7 млн. м3 природного газу на рік. Якщо врахувати, що споживання газу для побутових потреб у 2018 році з розрахунком на одного абонента склало 1309 м3, то зекономлений «Ензимом» обсяг газу заміщує річну потребу майже 3 000 споживачів.

 

В 2018 році наша компанія стала частиною цього проекту, реалізувавши проект модернізації АСК ТП очисних споруд та АСК мембранною сепарацією.

Проектом модернізації було передбачено:

● Введення в експлуатацію додаткового вузла технологічного процесу мембранної сепарації;

● Об’єднання усіх локальних автономних систем (три черги існуючої АСУ ТП очисних з трьома незалежними ПК керування) у загальну систему керування та моніторингу;

● Створення цілісної системи керування нового технологічного процесу;

● Створення закритого технологічного циклу очищення без скидання стоків в каналізаційну систему м.Львова.

Було виконано комплекс робіт:

● Виконання монтажу шаф керування;

● Розробка технічної документації, схем електромонтажних;

● Виконання монтажу кабельних трас;

● Прокладання та підключення кабельної продукції;

● Написання програми логіки роботи ПЛК;

● Конфігурування та параметрування усіх складових системи;

● Розробка SDACA-системи моніторингу та контролю;

● Розробка системи звітування, архівування, аналітики та статистики роботи;

● Проведення пусконалагодження та здійснення навчання персоналу;

В процесі модернізації проведено аналіз встановленого обладнання та локальних систем керування. Заміна контролера SIEMENS S7-300 та реорганізація мережі PROFIBUS.

Організація каналу зв’язку між багатьма контролерами системи (SIEMENS S7-1200, SIEMENS S7-1500).

Нова система побудована на PLC SIEMENS S7-1500 та системи візуалізації і контролю SIEMENS WINCC Professional побудована по топології SERVER – CLIENT з можливістю майбутнього розширення та заведення додаткових відділів підприємства. Інтеграція SCADA у загальну топологію підприємства моніторингу та аналітики (MES).

Контроль всіх перетворювачів частоти по цифрових мережах PROFINET та PROFIBUS.

 

Ми пропонуємо вам не тільки економічно ефективна а й екологічно продумані системи, що допомагають скоротити негативний вплив на людей та довкілля, оптимізувати використання природних ресурсів.

На сайті Топсітісервіс https://topsity.com.ua, офіційного дистриб'ютора Siemens  Ви можете купити обладнання Siemens за вигідною ціною в Харкові, Києві, Одесі, Львові, Миколаєві, Дніпрі, Житомирі та в будь-якому іншому місті України. Всю продукцію ми пропонуємо з документацією, гарантією і швидкою доставкою.

Автор:

Поделиться:

кнопка связи